Koersballen een sport voor iedereen!


Koersballen een sport voor iedereen!

Met gepaste trots kunnen we zeggen dat in Ons Kwartier/Onze School een grote variëteit aan activiteiten plaats vindt: voor elk wat wils! In iedere Nieuwsbrief lichten we een van deze activiteiten eruit, om daar wat meer bekendheid aan te geven. We hopen daardoor meer mensen enthousiast te maken voor zo’n activiteit. Onbekend maakt immers onbemind. Dat willen we met deze artikelen voorkomen en de deelname aan de verschillende activiteiten stimuleren.

Vandaag staat het koersballen in de schijnwerper.

Koersbal is een sport waar je veel plezier aan kunt beleven. Het spel is leuk om te doen; het is spannend; het is gezellig omdat je het samen speelt; en daarbij ook nog gezond, want het past onder de noemer ‘gezond bewegen’. Doordat koersbal geen zware inspanning vereist, kan deze sport tot op hoge leeftijd gespeeld worden. Bijkomend voordeel is dat koersbal meestal binnen gespeeld wordt en weersomstandigheden geen rol spelen. Alle reden dus om deze sport ook in het programma van Ons Kwartier op te nemen. Dank aan de mensen die zich daarvoor ingezet hebben!

Op woensdagmiddagen tussen 1 oktober en 1 juni wordt de groene mat (8 m. lang en 2 m. breed )in Ons Kwartier uitgerold en vanaf 13.30 uur wordt er gespeeld. Ik mag een middag meekijken bij deze voor mij nog onbekende sport en hier volgt het verslag daarvan. (Op de woensdagmiddagen in de zomertijd wordt door de groep buiten jeu de boules gespeeld).

Langs de mat staat een rij stoelen opgesteld waarop de deelnemers plaats nemen. Ze zitten zo op de eerste rang van de tribune en kunnen het spel van hun clubgenoten heel goed volgen.

Het eerste wat moet gebeuren is nummertjes trekken om de tweetallen te vormen die deze middag tegen elkaar spelen. Het toeval bepaalt dus wie jouw tegenspeler is, dat is prettig geregeld, want daardoor speel je met ieder van de deelnemers wel eens en leer je elkaar goed kennen.

De spelleiders zijn Angeline van Diesen en Frans Timmermans. Zij zorgen ervoor dat alles in orde en aanwezig is voor het spel, geven aanwijzingen als dat nodig is en Angeline houdt nauwkeurig de puntentelling bij.

Ik ken het spel helemaal niet, maar krijg goede uitleg en gaandeweg de middag begrijp ik er steeds meer van en wordt het steeds leuker en spannender om naar te kijken. Om de beurt komen de tweetallen aan de mat en spelen tegen elkaar. Ze krijgen ieder vier ballen die ze om de beurt op de mat mogen rollen. Eerst wordt het kleine witte balletje (de jack) op de mat gerold. Daarna moeten de spelers proberen hun bal zo dicht mogelijk bij de jack te rollen. Dat lijkt op jeu-de-boules, maar pas op, koersbal is een spel vol verrassingen. De ballen zijn namelijk niet helemaal rond, ze hebben een afwijking naar links of rechts, dus of je nu wilt of niet, een koersbal maakt altijd een kromme koers. De bal precies dáár krijgen waar je hem wilt hebben, is dus een extra uitdaging.

Maar ik zie dat verschillende spelers heel goed kunnen inschatten hoe de bal zal gaan rollen en welke bocht die zal gaan nemen, zodat die op de plek komt waar ze de bal willen hebben. Wie nog wat minder ervaring heeft krijgt goede aanwijzingen waardoor het steeds beter lukt. Net als bij jeu-de-boules kan je tegenstander je bal (die juist zo goed lag) verder weg stoten, wat iedere keer weer plezier oplevert bij de toeschouwers, die het spel nauwlettend volgen.

Het gaat er heel gezellig aan toe bij deze koersbalclub. Er wordt heel sportief gespeeld, het is echt een competitie, maar het plezier staat voorop. De deelnemers genieten van het spelen als ze aan de beurt zijn, maar ook van het kijken naar elkaars spel. En bij iedereen gaat het de ene keer goed en de andere keer mis.

Geen probleem als je er maar plezier in hebt, dat is het voornaamste.

Na een goed uur spelen is het tijd voor een pauze, die gebruikt wordt om bij een kopje koffie even gezellig te buurten. Angeline gaat rond met heerlijke cake. “Heel gezond”, volgens haar “want er zit heel veel eiwit in!”.

Na de pauze worden er opnieuw nummertjes getrokken om voor de afwisseling weer andere tweetallen samen te stellen. Vol enthousiasme wordt begonnen aan de tweede helft die weer ongeveer een uur duurt. Als de wedstrijd afgelopen is worden de uitslagen bekend gemaakt en de prijsjes uitgedeeld aan de gelukkigen van die middag. (Om die prijsjes te bekostigen betalen de deelnemers per keer € 1,50.)

Het was echt een heel leuke middag om mee te maken. Koersballen is een verrassend, spannend en gezellig spel. De spelregels zijn eenvoudig te leren, dus beginners kunnen direct hun partijtje meeblazen. U bent van harte welkom om eens een keer vrijblijvend te komen kijken. Alle kans dat u door het enthousiasme van de deelnemers zin krijgt om mee te gaan doen. Maar alleen kijken en aanmoedigen is ook heel gezellig.

Voor inlichtingen kunt u terecht bij Angeline van Diesen telefoon 591502. (Zodra corona dit weer mogelijk maakt.)

ps. Nog een goed bericht voor de koersbalspelers: er is een mooie nieuwe mat aangeschaft. Dat zal het speelplezier zeker nog verhogen!

 

, ,