Hoe zit het met schade die een vrijwilliger veroorzaakt?


Schade tijdens het vrijwilligerswerk

Een grote groep mensen is regelmatig als vrijwilliger aan de slag voor de Seniorenvereniging Maarheeze, die aangesloten is bij KBO-Brabant. Wat nu als er tijdens een vrijwilligersklus schade ontstaat aan bijvoorbeeld een auto of bril? Aad Overvliet, verzekeringsdeskundige binnen de juridische helpdesk, geeft raad.

 

Meneer Van Heesch (73) brengt met zijn auto de nieuwste Ons bij de leden van KBO-Brabant als hij per ongeluk achteruit tegen een paaltje rijdt. Zijn eigen autoverzekering vergoedt de schade, maar hij moet wel het eigen risico betalen én zijn premie is de komende jaren hoger dan wanneer hij geen schade had geclaimd. Is daar iets aan te doen?

 

Gemeentelijke verzekering Voor dit financiële nadeel is zeker een oplossing, vertelt Aad Overvliet. ‘Vroeger had KBO-Brabant zelf een verzekering voor vrijwilligers. Tegenwoordig hebben alle gemeenten zo’n verzekering, die een uitstekende dekking biedt. Uitgangspunt is dat gemeenten vrijwilligers zoveel mogelijk willen ondersteunen: wie tijdens de uitvoering van vrijwilligerswerk schade veroorzaakt, moet niet zelf met de brokken zitten.’

 

 In het geval van meneer Van Heesch is het probleem dan ook goed en snel opgelost, vertelt Overvliet. ‘Na contact met de gemeente heeft de verzekeraar van meneer Van Heesch berekend hoeveel hij de komende jaren méér kwijt is aan premie voor zijn autoverzekering nu hij terugvalt in de korting voor zijn schadevrije jaren, de zogeheten bonus-malusregeling. Dat verschil – in dit geval een paar honderd euro – heeft hij vergoed gekregen uit de vrijwilligersverzekering van de gemeente.

 

Geautomatiseerde melding

Overvliet raadt mensen die vrijwilligerswerk doen voor KBO-Brabant aan om altijd contact op te nemen met KBO-Brabant als er tijdens hun vrijwilligerswerk schade is ontstaan, of dat nu aan auto, fiets, bril of iets anders is.

 ‘Als de eigen verzekering niet uitbetaalt of als mensen niet verzekerd zijn voor de betreffende schade, kunnen wij die verhalen op de gemeentelijke vrijwilligersverzekering. Daarvoor hebben we een nagenoeg volledig geautomatiseerd systeem. Wij weten precies bij wie we moeten zijn en welke informatie die instantie nodig heeft. Het systeem doet het werk en de vrijwilliger kan er zeker van zijn dat het goed gebeurt. We kunnen natuurlijk niets garanderen, maar KBO Brabant spant zich wel maximaal in voor zijn vrijwilligers en streeft naar een optimaal resultaat.’ ■

 

Uit “Ons” nummer 11 November 2020