Filmmiddag over de oorlogsjaren in Cranendonck


Vertel het je kinderen en kleinkinderen’

‘Toen het donker was 1940 – 1945’

 

Op zondag 15 september a.s. vertonen Bert Groenen en René Vos weer een onvergetelijke film middag. Deze middag staat in het teken van 80 jaar Herdenking Bevrijding Cranendonck. Naast de filmvertoning is er een expositie van spullen en foto’s uit die tijd. Dit wordt verzorgd door Loek en Thijs Bakermans van het oorlogsmuseum ‘Toen het donker was 1940-1945’ uit Budel. Een compleet en bijzonder programma dus. 

In de film zullen alle dorpskernen aan bod komen en zijn er onder andere vertellingen van Jac Biemans over Maarheeze, Giel Stolman over Budel-Dorplein en René Vos over Budel en daarnaast nog vele andere vertellingen. Er zijn unieke nog nooit vertoonde filmbeelden en foto’s uit die tijd van bijvoorbeeld de eerste bevrijdingsoptochten waaraan de verschillende buurtschappen hun bijdragen leverden. 

Wist u bijvoorbeeld dat Budel gebombardeerd werd in 1940 en daarbij aan een ramp ontsnapte. Dat de Engelse bevrijder Tony Delahoy na 80 jaar nog steeds dankbaar is voor zijn warme kop chocolade melk die hij in september 1944 elke dag kreeg in Budel. De filmmiddag staat niet in het teken van de oorlog maar in het teken van de bevrijding en de vrijheid die we al 80 jaar jaarlijks mogen vieren.

Aan de orde komt ook het project schrijf ‘Een brief aan de vrijheid’. Hier vertelt een jeugdige Cranendonckse ontwerper (Rein Vos) over zijn project met Kees Kappers als inspiratiebron. Kees Kappers: een van de 6 verzetshelden die zijn leven gaf voor onze Vrijheid in Budel-Dorplein.

Deze middag is georganiseerd voor senioren, hun kinderen en kleinkinderen en maakt deel uit van het project 80 jaar Herdenking Bevrijding Cranendonck. Nu eenmalig op Ultra-Max scherm in de ProWise-zaal Borgh Budel op zondag 15 september a.s.

Inloop en bezichtiging van spullen uit het museum 1940-1945 vanaf 13:00 uur. Aanvang film 14:00 uur. Het programma eindigt om 17:00 uur.

Reserveren vanaf 15 juni a.s. via de online ticket-service van theater de Borgh Budel, prijs € 10-

Doelgroep: Senioren, hun kinderen en kleinkinderen. Met een advies leeftijd vanaf 12 jaar.