De mannen van Metaal


De Mannen van metaal

In het kader van een nadere kennismaking met de activiteiten in Ons Kwartier/Onze School deze keer extra aandacht voor “De Mannen van metaal”.

In de afgelopen maand heb ik een bezoek gebracht aan “De Mannen van metaal”. Dit betreft een groep van tien stoere mannen, die elke dinsdagmiddag van 13.00-15.00 uur in een van de lokalen in Onze School te vinden zijn. In dat lokaal is meteen te zien dat hier veel gesleuteld wordt. Aan één kant tegen de muur staat een groot rek dat vol staat met afgedankte elektrische apparaten. Tegen een andere muur staat een hele rij bakken opgesteld, waarin allerlei nog bruikbare materialen verzameld worden. En in het midden van het lokaal staat een lange, stevige tafel, waaraan als ik binnenkom de mannen al druk aan het werk zijn. Ieder heeft een apparaat onder handen, dat vakkundig “gesloopt” wordt. André Thirion en Jo vd. Heijden, die het regelwerk voor hun rekening hebben genomen, geven me met plezier informatie over het werk van de “Mannen van metaal”. Ze vertellen dat de groep ooit opgestart is door Zuidzorg. Nu werkt de groep al zo’n vijf jaar zelfstandig en ze zijn heel blij dat ze gebruik mogen maken van een lokaal in Onze School.

Om hun werk te kunnen doen halen ze afgedankte elektrische apparaten op bij de Milieustraat en op enkele andere adressen. Die apparaten worden uit elkaar gehaald en de nog te gebruiken onderdelen worden verzameld. Zaken als lood, aluminium, roestvrij staal en vooral ook koper en printplaten (uit computers) zijn nog bruikbaar en worden als het ware gered uit het afval. Ze worden in de bakken gesorteerd en later verkocht aan een metaalhandel in Veldhoven. Met de opbrengst wordt af en toe een goed doel gesteund (zoals onlangs de wensboom) en verder wordt er de koffie of het glaasje fris dat in de pauze gedronken wordt van betaald. Het is duidelijk dat deze mannen goed bezig zijn. Ze hebben een plezierig contact met elkaar, zijn duurzaam bezig door bruikbare spullen uit het afval te scheiden en dragen daarbij regelmatig ook nog een steentje bij aan een goed doel. Als ik opmerk dat ik zie dat er hard gewerkt wordt en dat stilzitten er kennelijk niet bij is, zegt één van de deelnemers “Hier is het: niet teveel kletsen, maar de handjes laten wapperen”. Dat is niet teveel gezegd, dat is duidelijk te zien. Behalve dat de apparaten door de mannen opgehaald worden, kunt u ook spullen inleveren. Alle elektrische apparaten zijn welkom, alleen de ouderwetse televisies met zo’n bolle achterkant en ook printers kunnen ze niet gebruiken. En natuurlijk gaat het niet om grote apparaten als wasmachines e.d. Tijdens de openingsuren van Onze School kunt u uw afgedankte apparaten inleveren bij de dienstdoende beheerder. Het bespaart u een gang naar de milieustraat en de mannen van metaal weten er wel weg mee. Op dit moment is de Seniorenvereniging ook bezig met de opzet van een Repair Café. Enkele van de mannen van metaal gaan daar waarschijnlijk ook aan meewerken. Maar het Repair Café heeft een heel ander doel. Hierbij gaat het niet om het uit elkaar halen van apparaten en bruikbare onderdelen eruit halen, maar om het repareren en weer bruikbaar maken ervan. Bij het Repair Café kunt u terecht met iets dat kapot is, maar nog niet rijp voor de sloop. De daar aanwezige vrijwilligers helpen u dan met het weer aan de praat krijgen van uw apparaat. We hopen snel van start te kunnen gaan met deze nieuwe activiteit. 24 Tenslotte: het bezoekje bij de “Mannen van metaal” was leuk en leerzaam. Fijn dat deze mannen de gelegenheid krijgen om een middag in de week samen plezierig aan het werk te kunnen zijn en daarmee ook nog eens goed werk doen voor het milieu. Goed bezig mannen: Ga zo door!

Wil Thijssen.

, ,