BEZOEK AAN DE SINT-BENEDICTUSABDIJ IN ACHEL
Op vrijdagmiddag 12 januari brachten we met 29 personen een bezoek aan de Achelse Kluis. We kregen daar een rondleiding van een dame die al 18 jaar werkzaam is in de Abdij voor het verrichten van allerlei huishoudelijke en administratieve taken en zich nu ook inzet als gids in deze Abdij. Ze gaf ons een uitgebreide rondleiding in het grote kloostercomplex met duidelijke uitleg over de geschiedenis van de Abdij.
Als eerste gingen we even naar buiten waar de reconstructie van de dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog te zien is. De Duitsers hadden in de Eerste Wereldoorlog de Abdij met deze elektrische versperring (waar 2000 volt spanning op stond) afgesloten om het vluchten naar Nederland te voorkomen.
Wat vooral opgevallen is tijdens de verdere rondleiding is dat De Achelse Kluis een enorm groot complex is met gebouwen, die in verschillende periodes gebouwd zijn.
*De eerste gebouwen zijn tot stand gekomen tussen 1668 en 1736, toen de Abdij bewoond werd door een groep kluizenaars (de Eremieten). Hun kapel (“De Eremietenkapel”) uit 1736 is nog overgebleven en die hebben we bekeken.
*De volgende bewoners waren vanaf 1846 de monniken van de Abdij van Westmalle. Zij hebben geleidelijk het gebouw opgeknapt en uitgebreid. Dat oudste gedeelte van de Abdij is in erg slechte staat. Als je er doorheen loopt zie je hoe de verf van de muren afbladdert en pleisterwerk door vocht loslaat. We zagen daar de oude kapittelzaal, enkele kleine niskapellen en de lange gangen met schilderijen aan de muren van de abten die in de loop der jaren de leiding hadden over de Abdij. Omdat dat gedeelte onder monumentenzorg valt mag het niet afgebroken worden. Restauratie zal een enorme en dure klus worden.
*In de periode tussen 1846 en de Tweede Wereldoorlog is het aantal kloosterlingen steeds verder uitgebreid tot wel meer dan 200. In die periode is in 1885 de Abdijkerk, ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers, gebouwd.
*Na het bezoek aan de kerk kwamen we in het allernieuwste gedeelte van de Abdij, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en ontworpen door architect Jos Ritzen. Dat gedeelte is echt prachtig. Vooral de nieuwe kapittelzaal met een geweldig mooi plafond maakte indruk. We bezochten ook de grote refter (eetzaal) en het scriptorium (de studiezaal waar monniken teksten en boeken overschreven en vertaalden.) en de mooie nieuwe gangen.
De rondleiding duurde ongeveer 1,5 uur, ondanks dat die heel interessant was, was iedereen blij toen die afgelopen was. Dat lag niet aan de gids maar aan de kou. Het was een koude winterdag die vrijdag en nergens in het gebouw was verwarming, de paters hadden die luxe niet, dus we waren op den duur door en door koud.
In het restaurant konden we gelukkig weer warm worden, daar was ook de bierproeverij. Ieder kon een licht en een donker bier proeven, maar nogal wat deelnemers kozen vanwege de kou liever voor een kop koffie of thee. Het bier mag de naam trappist niet meer dragen omdat er geen monniken meer zijn. In 2021 vertrokken de laatste twee broeders uit de Achelse Kluis. Nu heet het Abdijbier Achel en het viel goed in de smaak!
Begin 2023 is de Achelse Kluis verkocht aan een Belgische ondernemer die naast de brouwerij ook een sterrenrestaurant en evenementenlocatie wil onderbrengen op het complex. We wachten af wat er van de Achelse Kluis gaat worden.